Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ

Τσαγκαράδα

ΦΟΥΛ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ
Τσαγκαράδα: ο χιλιόχρονος πλάτανος

Η Τσαγκαράδα είναι το πιο γνωστό και το πιο τουριστικό χωριό του ανατολικού Πηλίου. Έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός οικισμός. Είναι ταυτοχρόνως και το πιο αραιοκατοικημένο χωριό, όχι μόνο στο βουνό των Κενταύρων, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τούτο βέβαια δεν οφείλεται στον ολιγάριθμο πληθυσμό (υπάρχουν περίπου 500 μόνιμοι κάτοικοι) αλλά στην τεράστια έκταση του οικισμού, αφού τα σπίτια του απλώνονται σε μήκος 5 χλμ. και πλάτος 6 χλμ.! Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κάποιο σημείο από όπου να μπορούμε να αντικρίσουμε ολόκληρο το χωριό, εκτός κι αν έχουμε σκάφος να μπούμε στη θάλασσα και να ξανοιχτούμε σε απόσταση 1-2 μίλια από την ακτή. Το χωριό είναι κτισμένο στην ανατολική πλαγιά του Πηλίου, με θέα το Αιγαίο Πέλαγος. Τα ψηλότερα σπίτια βρίσκονται στα 540 μ. υψόμετρο και τα χαμηλότερα δίπλα στη θάλασσα. Η κεντρικότερη πλατεία (της Αγ. Παρασκευής) έχει 420 μ. υψόμετρο.

Στην ουσία πρόκειται για μία πολύ μεγάλη περιοχή, πνιγμένη στο πράσινο. Είναι δύσκολο να απαντήσει κάποιος στην ερώτηση εάν το χωριό βρίσκεται μέσα στο δάσος ή εάν το δάσος βρίσκεται μέσα στο χωριό! Παντού μέσα στην Τσαγκαράδα βλέπεις πανύψηλες καστανιές, αιωνόβια πλατάνια, οξιές, βελανιδιές, κερασιές, φλαμουριές, αρκουδοπούρναρα (γκι), κορομηλιές, σκλήθρα, κισσούς, κουμαριές, κρανιές, ροδοδάφνες, έλατα, σφενδάμια, ορτανσίες, σουρβιές, ακακίες, κληματαριές, πεύκα, καμέλιες, μουριές, ελιές, καραγάτσια, γαρδένιες, μυρτιές, πασχαλιές και χιλιάδες άλλα είδη της ελληνικής χλωρίδας. Απίστευτη βιοποικιλότητα. Το Πήλιο είναι το πιο ευλογημένο ελληνικό βουνό.

Χάρη στην οργιώδη βλάστηση, τους θερινούς μήνες η θερμοκρασία στα ψηλότερα σημεία του χωριού είναι το μεσημέρι έως και 8°C χαμηλότερη απ' ό,τι είναι την ίδια ώρα στα χαμηλά, δηλαδή στη θάλασσα. Κάνεις δηλαδή το μπάνιο σου στη θάλασσα και σε 5 λεπτά αράζεις σε κάποια δροσερή πλατεία για τα περαιτέρω σχετικά μεζεδάκια...

Τσαγκαράδα: το παραδοσιακό γεφύρι στο ρέμα του Μυλοπόταμου

Πώς πάμε από το Βόλο στην Τσαγκαράδα; Υπάρχουν δύο διαδρομές που έχουν το ίδιο ακριβώς μήκος (48 χλμ.) και εξίσου πολλές στροφές, είτε από τον παραλιακό είτε πάνω από το βουνό. Θα χρειαστούμε τον ίδιο ακριβώς χρόνο (περίπου 1 ώρα).

Πρώτη επιλογή: παίρνουμε τον παραλιακό δρόμο που πάει προς Αγριά, Κάτω Λεχώνια, Άνω Λεχώνια και Καλά Νερά, έχοντας προς τα δεξιά μας θέα στον Παγασητικό Κόλπο. Μόλις 2 χλμ. μετά τα Καλά Νερά (και συνολικά 21 χλμ. από το Βόλο) φτάνουμε σε σημαντική διασταύρωση: αριστερά πάει για Μηλιές και Τσαγκαράδα, ενώ ευθεία (δεξιά) συνεχίζει γιαΆφησσοΑργαλαστή και Τρίκερι. Πάμε λοιπόν αριστερά. Ανηφορίζουμε σιγά σιγά ώσπου σε 6 χλμ. φτάνουμε στις Μηλιές. Περνάμε τη διασταύρωση για το σιδηροδρομικό σταθμό και ανεβαίνουμε λίγο ψηλότερα. Στα δεξιά μας θα διακρίνουμε πάνω στο δρόμο τον περίφημο φούρνο του Κόρμπα, όπου όλοι κάνουν μια στάση για ζεστό τυρόψωμο και ελιόψωμο. Μόλις 100 μ. μετά το φούρνο θα δούμε στα αριστερά μας την κυρίως είσοδο για τις Μηλιές. Από δω επίσης πάει και για τη Βυζίτσα. Εμείς όμως δε θα μπούμε στις Μηλιές, συνεχίζουμε ευθεία. Ακόμη 5 χλμ. και βγαίνουμε σε μια φαρδιά διασταύρωση: δεξιά πάει για Νεοχώρι καιΑργαλαστή, ενώ αριστερά για Ξουρίχτι, Τσαγκαράδα, Μούρεσι, Μακρυρράχη, Ανήλιο και Ζαγορά. Μας μένουν ακόμη 16 χλμ. γεμάτα στροφές αλλά και θέα προς το Αιγαίο. Συνολικά από τον παραλιακό Βόλος - Τσαγκαράδα 48 χλμ. (περίπου 1 ώρα).

Δεύτερη επιλογή: παίρνουμε το δρόμο που ανηφορίζει από το Βόλο προςΠορταριάΜακρυνίτσα και Χάνια. Μόλις περάσουμε τα Χάνια στρίβουμε δεξιά προς το χιονοδρομικό κέντρο. Στα 700 μ. στρίβουμε αριστερά και αρχίζουμε να κατηφορίζουμε από τον καινούργιο δρόμο προς Κισσό. Περνάμε τον Κισσό και κατηφορίζουμε για ακόμη 2 χλμ., οπότε φτάνουμε σε διασταύρωση: αριστερά πάει για Ανήλιο, Μακρυρράχη, Άγ. Δημήτριο, Άγ. Ιωάννη, Ζαγορά, Πουρί και Χορευτό. Εμείς όμως θα στρίψουμε δεξιά, σε 6 χλμ. μπαίνουμε στο Μούρεσι και σε ακόμη 4 χλμ. φτάνουμε στην Τσαγκαράδα. Συνολικά πάνω από το βουνό Βόλος - Τσαγκαράδα 48 χλμ. (περίπου 1 ώρα).

Τσαγκαράδα: η Νανοπούλειος Σχολή

Η Τσαγκαράδα αποτελείται από 4 γειτονιές, οι οποίες πήραν το όνομά τους από τους ναούς που βρίσκονται στις αντίστοιχες πλατείες τους. Όπως ερχόμαστε από Ξουρίχτι πρώτα θα μπούμε στη συνοικία των Αγ. Ταξιαρχών, ύστερα σ' εκείνη της Αγ. Παρασκευής (από την οποία μπορούμε σε 7 χλμ. να κατεβούμε στην παραλία Μυλοπόταμος), μετά θα περάσουμε τη διασταύρωση για τη συνοικία της Αγ. Κυριακής (από την οποία μπορούμε να κατεβούμε στην παραλία Φακίστρα) και τέλος θα περάσουμε και από τη συνοικία του Αγ. Στεφάνου. Όσοι έρχονται από Μούρεσι ας τα υπολογίσουν αντίστροφα.

Θα επισκεφθούμε την πλατεία της Αγ. Παρασκευής, όπου και ο ομώνυμος ναός του 1719. Ολόκληρη η πλατεία σκιάζεται από έναν τεράστιο πλάτανο που λέγεται ότι είναι 1.000 ετών. Η περίμετρός του στη βάση φτάνει τα 14 μ.! Κάποιο μεγάλο κλαδί του ζυγίζει πολλούς τόνους, γιαυτό και στηρίζεται σε πέτρινη κολόνα! Πιο όμορφη όμως θεωρούμε την πλατεία των Αγ. Ταξιαρχών, όπου και ο ομώνυμος ναός του 1746. Υπάρχει και κει ένας τεράστιος πλάτανος, που λέγεται ότι είναι 800 ετών... Η δε περίμετρος αυτού ξεπερνάει τα 17 μ.! Στολίδι της πλατείας αποτελεί μία πανέμορφη μαρμάρινη παραδοσιακή κρήνη με τέσσερις κρουνούς. Προσφέρει ασταμάτητα σε ντόπιους και ξένους πεντακάθαρο παγωμένο βουνίσιο νερό.

Κατά το 18ο και 19ο αι. πολλοί Τσαγκαραδιώτες ξενιτεύτηκαν, κυρίως σε Αλεξάνδρεια, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη, οπότε και πρόκοψαν γρήγορα ασχολούμενοι με το εμπόριο. Αρκετοί από αυτούς ευεργέτησαν την πατρίδα τους, όπως π.χ. ο Νικόλαος Νανόπουλος, ο Ιωάννης Καρτάλης και ο Σοφοκλής Αχιλλόπουλος. Η Νανοπούλειος Σχολή χτίστηκε το 1863 και έκτοτε στεγάζει το δημοτικό σχολείο του χωριού.

Θα πάμε και στο γεφύρι της Τσαγκαράδας. Βρίσκεται στη νότια έξοδο της Τσαγκαράδας (προς Ξουρίχτι) και συγκεκριμένα όπως φεύγουμε από το χωριό 100 μ. μετά την πινακίδα "Τσαγκαράδα". Θα κατηφορίσουμε στο καλντερίμι και σε 3 λεπτά φτάσαμε. Χτίστηκε το 1787 και από κάτω του κυλάει ο χείμαρρος Μυλοπόταμος.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ

Καφέ μπαρ στην παραλία Μυλοπόταμος, με θέα στο Αιγαίο

Ο Μυλοπόταμος είναι μία από τις πιο διάσημες παραλίες του Πηλίου. Για να φτάσουμε εκεί ξεκινάμε από την Αγ. Παρασκευή και κατηφορίζουμε για 7 χλμ. Στο τέλος του δρόμου υπάρχει ένα parking που χωράει μετά βίας 40 - 45 αυτοκίνητα. Το καλοκαίρι το παρκάρισμα εκεί είναι μεγάλο πρόβλημα. Δίπλα στο parking λειτουργεί η ταβέρνα του Αγγέλικα. Κατεβαίνουμε περίπου 100 σκαλάκια και φτάνουμε στη διπλή παραλία. Είναι στρωμένη μέσα - έξω με βότσαλα και τα νερά βαθαίνουν σχετικά απότομα (κάνεις τέσσερα - πέντε μέτρα και μετά δεν πατάς). Στο πρώτο τμήμα της παραλίας λειτουργεί και καφέ μπαρ. Στην αριστερή πλευρά της παραλίας υπάρχει μια μεγάλη τρύπα στο βράχο. Περνάμε μέσα από την τρύπα και βγαίνουμε στο δεύτερο τμήμα της παραλίας, το βορειότερο, μικρότερο και σχετικά πιο ήσυχο.

Η Φακίστρα είναι η δεύτερη παραλία της Τσαγκαράδας. Για να φτάσουμε εκεί ξεκινάμε από την Αγ. Κυριακή και ακολουθούμε τις σχετικές πινακίδες. Παρκάρουμε σε μια αλάνα και συνεχίζουμε με τα πόδια σε μονοπάτι για 10 περίπου λεπτά. Εδώ δεν υπάρχει ούτε beach bar, ούτε ενοικιαζόμενες ομπρέλες και ξαπλώστρες. Η παραλία είναι στρωμένη με ψιλό βοτσαλάκι. Μέσα στο νερό υπάρχουν μεγάλες πέτρες, δεν πρόκειται όμως να μας δημιουργήσουν πρόβλημα, αφού και δω (όπως και στο Μυλοπόταμο) τα νερά βαθαίνουν απότομα. Τόσο στο Μυλοπόταμο, όσο και στη Φακίστρα, όταν φυσάει βοριαδάκι σηκώνει κύμα.

ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ

Ένα από τα ωραιότερα μονοπάτια του Πηλίου είναι αυτό που συνδέει την Τσαγκαράδα με την Νταμούχαρη. Όσοι αγαπάτε την πεζοπορία μπορείτε να αγοράσετε από ένα καλό βιβλιοπωλείο το εξαιρετικό βιβλίο του Νίκου Χαρατσή "Οδηγός Πηλίου για περιπατητές" ή αν δε μπορείτε να το βρείτε επικοινωνήστε με το συγγραφέα για την αποστολή του (τηλ. 2421076537).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου