Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ

Τσαγκαράδα

ΦΟΥΛ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ
Τσαγκαράδα: ο χιλιόχρονος πλάτανος

Η Τσαγκαράδα είναι το πιο γνωστό και το πιο τουριστικό χωριό του ανατολικού Πηλίου. Έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός οικισμός. Είναι ταυτοχρόνως και το πιο αραιοκατοικημένο χωριό, όχι μόνο στο βουνό των Κενταύρων, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Τούτο βέβαια δεν οφείλεται στον ολιγάριθμο πληθυσμό (υπάρχουν περίπου 500 μόνιμοι κάτοικοι) αλλά στην τεράστια έκταση του οικισμού, αφού τα σπίτια του απλώνονται σε μήκος 5 χλμ. και πλάτος 6 χλμ.! Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει κάποιο σημείο από όπου να μπορούμε να αντικρίσουμε ολόκληρο το χωριό, εκτός κι αν έχουμε σκάφος να μπούμε στη θάλασσα και να ξανοιχτούμε σε απόσταση 1-2 μίλια από την ακτή. Το χωριό είναι κτισμένο στην ανατολική πλαγιά του Πηλίου, με θέα το Αιγαίο Πέλαγος. Τα ψηλότερα σπίτια βρίσκονται στα 540 μ. υψόμετρο και τα χαμηλότερα δίπλα στη θάλασσα. Η κεντρικότερη πλατεία (της Αγ. Παρασκευής) έχει 420 μ. υψόμετρο.

Στην ουσία πρόκειται για μία πολύ μεγάλη περιοχή, πνιγμένη στο πράσινο. Είναι δύσκολο να απαντήσει κάποιος στην ερώτηση εάν το χωριό βρίσκεται μέσα στο δάσος ή εάν το δάσος βρίσκεται μέσα στο χωριό! Παντού μέσα στην Τσαγκαράδα βλέπεις πανύψηλες καστανιές, αιωνόβια πλατάνια, οξιές, βελανιδιές, κερασιές, φλαμουριές, αρκουδοπούρναρα (γκι), κορομηλιές, σκλήθρα, κισσούς, κουμαριές, κρανιές, ροδοδάφνες, έλατα, σφενδάμια, ορτανσίες, σουρβιές, ακακίες, κληματαριές, πεύκα, καμέλιες, μουριές, ελιές, καραγάτσια, γαρδένιες, μυρτιές, πασχαλιές και χιλιάδες άλλα είδη της ελληνικής χλωρίδας. Απίστευτη βιοποικιλότητα. Το Πήλιο είναι το πιο ευλογημένο ελληνικό βουνό.

Χάρη στην οργιώδη βλάστηση, τους θερινούς μήνες η θερμοκρασία στα ψηλότερα σημεία του χωριού είναι το μεσημέρι έως και 8°C χαμηλότερη απ' ό,τι είναι την ίδια ώρα στα χαμηλά, δηλαδή στη θάλασσα. Κάνεις δηλαδή το μπάνιο σου στη θάλασσα και σε 5 λεπτά αράζεις σε κάποια δροσερή πλατεία για τα περαιτέρω σχετικά μεζεδάκια...

Τσαγκαράδα: το παραδοσιακό γεφύρι στο ρέμα του Μυλοπόταμου

Πώς πάμε από το Βόλο στην Τσαγκαράδα; Υπάρχουν δύο διαδρομές που έχουν το ίδιο ακριβώς μήκος (48 χλμ.) και εξίσου πολλές στροφές, είτε από τον παραλιακό είτε πάνω από το βουνό. Θα χρειαστούμε τον ίδιο ακριβώς χρόνο (περίπου 1 ώρα).

Πρώτη επιλογή: παίρνουμε τον παραλιακό δρόμο που πάει προς Αγριά, Κάτω Λεχώνια, Άνω Λεχώνια και Καλά Νερά, έχοντας προς τα δεξιά μας θέα στον Παγασητικό Κόλπο. Μόλις 2 χλμ. μετά τα Καλά Νερά (και συνολικά 21 χλμ. από το Βόλο) φτάνουμε σε σημαντική διασταύρωση: αριστερά πάει για Μηλιές και Τσαγκαράδα, ενώ ευθεία (δεξιά) συνεχίζει γιαΆφησσοΑργαλαστή και Τρίκερι. Πάμε λοιπόν αριστερά. Ανηφορίζουμε σιγά σιγά ώσπου σε 6 χλμ. φτάνουμε στις Μηλιές. Περνάμε τη διασταύρωση για το σιδηροδρομικό σταθμό και ανεβαίνουμε λίγο ψηλότερα. Στα δεξιά μας θα διακρίνουμε πάνω στο δρόμο τον περίφημο φούρνο του Κόρμπα, όπου όλοι κάνουν μια στάση για ζεστό τυρόψωμο και ελιόψωμο. Μόλις 100 μ. μετά το φούρνο θα δούμε στα αριστερά μας την κυρίως είσοδο για τις Μηλιές. Από δω επίσης πάει και για τη Βυζίτσα. Εμείς όμως δε θα μπούμε στις Μηλιές, συνεχίζουμε ευθεία. Ακόμη 5 χλμ. και βγαίνουμε σε μια φαρδιά διασταύρωση: δεξιά πάει για Νεοχώρι καιΑργαλαστή, ενώ αριστερά για Ξουρίχτι, Τσαγκαράδα, Μούρεσι, Μακρυρράχη, Ανήλιο και Ζαγορά. Μας μένουν ακόμη 16 χλμ. γεμάτα στροφές αλλά και θέα προς το Αιγαίο. Συνολικά από τον παραλιακό Βόλος - Τσαγκαράδα 48 χλμ. (περίπου 1 ώρα).

Δεύτερη επιλογή: παίρνουμε το δρόμο που ανηφορίζει από το Βόλο προςΠορταριάΜακρυνίτσα και Χάνια. Μόλις περάσουμε τα Χάνια στρίβουμε δεξιά προς το χιονοδρομικό κέντρο. Στα 700 μ. στρίβουμε αριστερά και αρχίζουμε να κατηφορίζουμε από τον καινούργιο δρόμο προς Κισσό. Περνάμε τον Κισσό και κατηφορίζουμε για ακόμη 2 χλμ., οπότε φτάνουμε σε διασταύρωση: αριστερά πάει για Ανήλιο, Μακρυρράχη, Άγ. Δημήτριο, Άγ. Ιωάννη, Ζαγορά, Πουρί και Χορευτό. Εμείς όμως θα στρίψουμε δεξιά, σε 6 χλμ. μπαίνουμε στο Μούρεσι και σε ακόμη 4 χλμ. φτάνουμε στην Τσαγκαράδα. Συνολικά πάνω από το βουνό Βόλος - Τσαγκαράδα 48 χλμ. (περίπου 1 ώρα).

Τσαγκαράδα: η Νανοπούλειος Σχολή

Η Τσαγκαράδα αποτελείται από 4 γειτονιές, οι οποίες πήραν το όνομά τους από τους ναούς που βρίσκονται στις αντίστοιχες πλατείες τους. Όπως ερχόμαστε από Ξουρίχτι πρώτα θα μπούμε στη συνοικία των Αγ. Ταξιαρχών, ύστερα σ' εκείνη της Αγ. Παρασκευής (από την οποία μπορούμε σε 7 χλμ. να κατεβούμε στην παραλία Μυλοπόταμος), μετά θα περάσουμε τη διασταύρωση για τη συνοικία της Αγ. Κυριακής (από την οποία μπορούμε να κατεβούμε στην παραλία Φακίστρα) και τέλος θα περάσουμε και από τη συνοικία του Αγ. Στεφάνου. Όσοι έρχονται από Μούρεσι ας τα υπολογίσουν αντίστροφα.

Θα επισκεφθούμε την πλατεία της Αγ. Παρασκευής, όπου και ο ομώνυμος ναός του 1719. Ολόκληρη η πλατεία σκιάζεται από έναν τεράστιο πλάτανο που λέγεται ότι είναι 1.000 ετών. Η περίμετρός του στη βάση φτάνει τα 14 μ.! Κάποιο μεγάλο κλαδί του ζυγίζει πολλούς τόνους, γιαυτό και στηρίζεται σε πέτρινη κολόνα! Πιο όμορφη όμως θεωρούμε την πλατεία των Αγ. Ταξιαρχών, όπου και ο ομώνυμος ναός του 1746. Υπάρχει και κει ένας τεράστιος πλάτανος, που λέγεται ότι είναι 800 ετών... Η δε περίμετρος αυτού ξεπερνάει τα 17 μ.! Στολίδι της πλατείας αποτελεί μία πανέμορφη μαρμάρινη παραδοσιακή κρήνη με τέσσερις κρουνούς. Προσφέρει ασταμάτητα σε ντόπιους και ξένους πεντακάθαρο παγωμένο βουνίσιο νερό.

Κατά το 18ο και 19ο αι. πολλοί Τσαγκαραδιώτες ξενιτεύτηκαν, κυρίως σε Αλεξάνδρεια, Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη, οπότε και πρόκοψαν γρήγορα ασχολούμενοι με το εμπόριο. Αρκετοί από αυτούς ευεργέτησαν την πατρίδα τους, όπως π.χ. ο Νικόλαος Νανόπουλος, ο Ιωάννης Καρτάλης και ο Σοφοκλής Αχιλλόπουλος. Η Νανοπούλειος Σχολή χτίστηκε το 1863 και έκτοτε στεγάζει το δημοτικό σχολείο του χωριού.

Θα πάμε και στο γεφύρι της Τσαγκαράδας. Βρίσκεται στη νότια έξοδο της Τσαγκαράδας (προς Ξουρίχτι) και συγκεκριμένα όπως φεύγουμε από το χωριό 100 μ. μετά την πινακίδα "Τσαγκαράδα". Θα κατηφορίσουμε στο καλντερίμι και σε 3 λεπτά φτάσαμε. Χτίστηκε το 1787 και από κάτω του κυλάει ο χείμαρρος Μυλοπόταμος.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ

Καφέ μπαρ στην παραλία Μυλοπόταμος, με θέα στο Αιγαίο

Ο Μυλοπόταμος είναι μία από τις πιο διάσημες παραλίες του Πηλίου. Για να φτάσουμε εκεί ξεκινάμε από την Αγ. Παρασκευή και κατηφορίζουμε για 7 χλμ. Στο τέλος του δρόμου υπάρχει ένα parking που χωράει μετά βίας 40 - 45 αυτοκίνητα. Το καλοκαίρι το παρκάρισμα εκεί είναι μεγάλο πρόβλημα. Δίπλα στο parking λειτουργεί η ταβέρνα του Αγγέλικα. Κατεβαίνουμε περίπου 100 σκαλάκια και φτάνουμε στη διπλή παραλία. Είναι στρωμένη μέσα - έξω με βότσαλα και τα νερά βαθαίνουν σχετικά απότομα (κάνεις τέσσερα - πέντε μέτρα και μετά δεν πατάς). Στο πρώτο τμήμα της παραλίας λειτουργεί και καφέ μπαρ. Στην αριστερή πλευρά της παραλίας υπάρχει μια μεγάλη τρύπα στο βράχο. Περνάμε μέσα από την τρύπα και βγαίνουμε στο δεύτερο τμήμα της παραλίας, το βορειότερο, μικρότερο και σχετικά πιο ήσυχο.

Η Φακίστρα είναι η δεύτερη παραλία της Τσαγκαράδας. Για να φτάσουμε εκεί ξεκινάμε από την Αγ. Κυριακή και ακολουθούμε τις σχετικές πινακίδες. Παρκάρουμε σε μια αλάνα και συνεχίζουμε με τα πόδια σε μονοπάτι για 10 περίπου λεπτά. Εδώ δεν υπάρχει ούτε beach bar, ούτε ενοικιαζόμενες ομπρέλες και ξαπλώστρες. Η παραλία είναι στρωμένη με ψιλό βοτσαλάκι. Μέσα στο νερό υπάρχουν μεγάλες πέτρες, δεν πρόκειται όμως να μας δημιουργήσουν πρόβλημα, αφού και δω (όπως και στο Μυλοπόταμο) τα νερά βαθαίνουν απότομα. Τόσο στο Μυλοπόταμο, όσο και στη Φακίστρα, όταν φυσάει βοριαδάκι σηκώνει κύμα.

ΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΩΝ

Ένα από τα ωραιότερα μονοπάτια του Πηλίου είναι αυτό που συνδέει την Τσαγκαράδα με την Νταμούχαρη. Όσοι αγαπάτε την πεζοπορία μπορείτε να αγοράσετε από ένα καλό βιβλιοπωλείο το εξαιρετικό βιβλίο του Νίκου Χαρατσή "Οδηγός Πηλίου για περιπατητές" ή αν δε μπορείτε να το βρείτε επικοινωνήστε με το συγγραφέα για την αποστολή του (τηλ. 2421076537).

ΜΟΥΡΕΣΙ

Μούρεσι

ΕΠΙΓΕΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ
Ξενώνας Άρωμα Πηλίου

Ξεκινάμε από τον όμορφο Βόλο και παίρνουμε το δρόμο που ανηφορίζει για την Πορταριά, τη Μακρυνίτσα και τα Χάνια. Από τα Χάνια έχουμε δύο επιλογές. Πρώτη επιλογή: μόλις περάσουμε τα Χάνια, αρχίζουμε να κατηφορίζουμε ανάμεσα από οξιές, έχοντας συχνά θέα προς το Αιγαίο και τη Χαλκιδική. Ακριβώς 14 χλμ. μετά τα Χάνια φτάνουμε στη θέση "Καράβωμα", όπου βρίσκεται σημαντική διασταύρωση: αριστερά πάει για τη Ζαγορά, το Πουρί και το Χορευτό, ενώ δεξιά πάει για τη Μακρυρράχη, το Ανήλιο, τον Κισσό, το Μούρεσι και την Τσαγκαράδα. Στρίβουμε λοιπόν δεξιά, περνάμε τη Μακρυρράχη, περνάμε το Ανήλιο, περνάμε τον Άγ. Δημήτριο (απ' όπου μπορούμε να κατηφορίσουμε μέχρι τον Άγ. Ιωάννη), περνάμε και τη διακλάδωση για Κισσό και φτάνουμε στο Μούρεσι, σε απόσταση 55 χλμ. από το Βόλο. Δεύτερη επιλογή: αμέσως μετά τα Χάνια, στρίβουμε δεξιά για το χιονοδρομικό και ύστερα από 700 μ. στρίβουμε αριστερά και κατηφορίζουμε από τον καινούργιο δρόμο για Κισσό. Από κει μας μένουν ακόμη 8 χλμ. ως το Μούρεσι, συνολικά 44 χλμ. από το Βόλο.

Το Μούρεσι είναι βουτηγμένο στο πράσινο

Μόλις μπούμε στο χωριό θα παρατηρήσουμε την πινακίδα που γράφει "Νταμούχαρη" και μας δείχνει τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο, ο οποίος φεύγει αριστερά και κατηφορίζει προς τη θάλασσα. Λίγο πιο κάτω διακλαδίζεται: αν πάμε αριστερά θα βγούμε στην παραλία Παπά Νερό (την οποία μπορούμε να προσεγγίσουμε και μέσα από τον Άγ. Ιωάννη), ενώ αν πάμε δεξιά θα βγούμε στη Νταμούχαρη, ένα μικρό θέρετρο που έγινε γνωστό σε όλον τον κόσμο επειδή εδώ γυρίστηκαν σκηνές από την ταινία Mamma Mia. Πάνω πάλι, στον κεντρικό δρόμο, αν διασχίσουμε το Μούρεσι θα φτάσουμε σε ακόμη 4 χλμ. στην Τσαγκαράδα.

Μούρεσι: κλασική πηλιορείτικη πλατεία

Το Μούρεσι είναι χτισμένο αμφιθεατρικά, στις ανατολικές πλαγιές του Πηλίου, σε υψόμετρο από 300 μ. έως και 450 μ. Παλαιότερα υπαγόταν στο Δήμο Μουρεσίου, τώρα όμως με το σχέδιο Καλλικράτης ανήκει στοΔήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου. Συγκρατεί μόνιμο πληθυσμό περίπου 450 κατοίκων. Το χωριό είναι πνιγμένο στο πράσινο. Χάρη στο πυκνό δάσος που συνθέτουν τα πλατάνια, οι κισσοί, οι καστανιές, οι φλαμουριές, τα αρκουδοπούρναρα (γκι), οι μηλιές, οι κερασιές και τα χιλιάδες λουλούδια το τοπίο σε πολλά σημεία θυμίζει ζούγκλα αδιαπέραστη, ενώ τριγύρω κυλούν από παντού άφθονα γάργαρα νερά. Όπου όμως και να σταθείς θα απολαύσεις απίστευτη θέα στο Αιγαίο. Όταν μάλιστα η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, το μάτι φτάνει ως τη Χαλκιδική.

Το Μούρεσι προσφέρει ατέλειωτη θέα στο Αιγαίο

Το Μούρεσι έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός οικισμός. Θα βρούμε πολλά καλοδιατηρημένα αρχοντικά και αρκετούς παραδοσιακούς ξενώνες. Λειτουργούν βέβαια και ταβερνάκια με πηλιορείτικες σπεσιαλιτέ, τα περισσότερα με ωραία θέα, ενώ αντίθετα απουσιάζουν τα μεγάλα νυχτερινά κέντρα, κλαμπ κλπ. Το Πήλιο δεν προσφέρεται για νυχτερινή διασκέδαση, εδώ οι περισσότεροι έρχονται για να χορτάσουν τη φύση. Θα περάσουμε σίγουρα και από την δροσερή πλατεία, όπου μπορούμε να επισκεφθούμε την εκκλησία της Αγίας Τριάδας, του 1776. Όσον αφορά τα υγρά καύσιμα, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε πρόβλημα, καθώς πάνω στον κεντρικό δρόμο λειτουργεί βενζινάδικο BP.

ΦΑΓΗΤΟ

Χοιρινό κρασάτο με μανιτάρια στην ταβέρνα Το Μπαλκόνι

Ταβέρνα Το Μπαλκόνι. Πάνω στον κεντρικό δρόμο. Μεγάλο ατού το πίσω μπαλκόνι με την ατέλειωτη θέα στο Αιγαίο. Δοκιμάσαμε χοιρινό κρασάτο με μανιτάρια, φασολάδα, μακαρονάδα με κιμά, γαλοτύρι, φρέσκιες τηγανητές πατάτες και ραδίκια του βουνού. Τιμές πολύ λογικές. Νοικιάζουν και δωμάτια. Τηλ. 2426049416.

Ταβέρνα Η Δροσιά. Κι αυτή πάνω στον κεντρικό δρόμο, έχει και μπαλκόνι με θέα. Το μενού περιλαμβάνει σπεντζοφάι, μπιφτέκι στα κάρβουνα, κοτόσουπα, τσιτσίραβλα και μπαρμπουνοφάσουλα. Τηλ. 2426049533.

Ταβέρνα Βαγγέλης. Μπριζόλες, σουβλάκια, λουκάνικο, κεφαλοτύρι σαγανάκι, πιπεριές τηγανητές, σουτζουκάκια σμυρνέικα, πικάντικη σαλάτα, φέτα βαρελίσια, χωριάτικο ψωμί, και διάφορα μεζεδάκια για τσίπουρο. Τηλ. 2426049431 & 2426049609.

Εστιατόριο διαθέτει και το Αρχοντικό Παπουτσή. Σερβίρουν χειροποίητα ντολμαδάκια, κοτόπουλο με μπάμιες, κουνέλι στιφάδο, παστίτσιο, χωριάτικη σαλάτα, κολοκυθάκια με τζατζίκι και σπιτικό κρασάκι. Τηλ. 2426049995.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Ξενώνας Μυρέσιον

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013




Τελειο Ηλιοβασιλεμα '' Μυλοποταμος ''


ΜΗΛΙΕΣ ΠΗΛΙΟΥ- ΣΥΝΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ - MILIES PELION PHOTO COMPILATION

Πήλιο...

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

FAKISTRA BEACH TSAGARADA - PELION GREECE / ΦΑΚΙΣΤΡΑ ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ - ΠΗΛΙΟ

Εκδρομικός συρμός με ατμομηχανή στο Πήλιο (Greek Steam)

Παραλιες Παγασιτικου

Παραλίες Παγασητικού...

Οι παραλίες του Πηλίου τόσο από τη μεριά του Αιγαίου Πελάγους όσο και από τη μεριά του Παγασητικού, φημίζονται για τα καταγάλανα καθαρά νερά, και πολλές έχουν βραβευτεί με γαλάζια σημαία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπάρχουν παραλίες για όλες τις προτιμήσεις. Ήσυχες ή κοσμικές. Με αμμουδιά ή βότσαλο. Από τη μεριά του Παγασητικού Κόλπου μπορείτε να επιλέξετε να κολυμπήσετε στα εξής μέρη:
Κάτω Λεχώνια
Αφήνοντας τον Βόλο και την Αγριά, είναι η πρώτη παραλία που θα συναντήσετε. Μόλις 10xλμ. από τον Βόλο στον παραλιακό δρόμο προς το Πήλιο. Το μπάνιο εδώ συνδυάζεται με καφέ ή ποτό καθώς υπάρχουν αρκετές προτάσεις διασκέδασης. 
Κάτω Γατζέα
Αποτελεί το επίνειο της Άνω Γατζέα που βρίσκεται χτισμένη λίγο ψηλότερα. Η παραλία βρίσκεται μπροστά στον ομώνυμο οικισμό και έχει άμμο με ψιλό βοτσαλάκι.  
Συκιά
Δίπλα σχεδόν από τον οικισμό της Κάτω Γατζέα, βρίσκεται η παραλία της Συκιάς. Χαρακτηριστικό της τα δέντρα που φτάνουν μέχρι την παραλία και προσφέρουν σκιά στους λουόμενους. 
Πλατανιδιά
Μικρή παραλία στον ομώνυμο οικισμό.  
Καλά Νερά
Από τις πιο γνωστές παραλίες στη μεριά του Παγασητικού Κόλπου. Οργανωμένη αμμουδερή αρκετά μεγάλη παραλία 20xλ. από τον Βόλο. Υπάρχουν ξαπλώστρες και πολλά μέρη για φαγητό, ποτό καθώς και για διαμονή.  
Κορόπη (ή Μπούφα)
Η Μπούφα είναι η μεγαλύτερη παραλία του Πηλίου και βρίσκεται ανάμεσα στα Καλά Νερά και την Άφησσο. Συγκεντρώνει κάθε χρόνο πολλούς παραθεριστές. Έχει πολύ καθαρά νερά, χρυσαφένια άμμο, αρκετά δέντρα στην άκρη της και βρίσκεται μόλις 25xλμ. από την πόλη του Βόλου.  
Άφησσος
Στο πολύ γνωστό τουριστικό θέρετρο της Αφήσσου, υπάρχουν αρκετές παραλίες με πιο γνωστές την παραλία Αμποβός, το Λαγούδι, την Καλιφτέρη, την Αγία Ευθυμία, την Ραζή κ.ά. Οι περισσότερες έχουν ψιλή άμμο και πεντακάθαρα νερά. Η Άμποβος και η Καλιφτέρη είναι οργανωμένες παραλίες με θαλάσσια σπορ και βρίσκονται μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο. Η παραλία Λαγούδι είναι πιο ήσυχη και με βοτσαλάκι. Χαρακτηριστικά τα δέντρα πάνω από την παραλία που προσφέρουν σκιά και δροσιά το καλοκαίρι. Επίσης και η παραλία Ραζή δε διαθέτει οργάνωση. Είναι όμως πολύ ήσυχη και καθαρή.
Λεφόκαστρο
Όμορφη, ήσυχη παραλία με άμμο και λεπτό βοτσαλάκι. Η πλούσια βλάστηση της περιοχής φτάνει μέχρι τη θάλασσα και χαρίζει πολύ όμορφες εικόνες στον επισκέπτη. Απέχει 33 χιλιόμετρα από τον Βόλο.  
Παραλία Κάλαμος
Μπροστά από τον παραθεριστικό οικισμό του Καλάμου, 45 περίπου χιλιόμετρα από τον Βόλο, βρίσκεται η όμορφη, ήρεμη παραλία του οικισμού. Δεν διαθέτει καμία οργάνωση.  
Παραλία Πάου
Σε ένα ήρεμο περιβάλλον, λίγο Βορειότερα από το Χόρτο βρίσκεται η πανέμορφη παραλία Πάου ή οποία δε φαίνεται από τον κεντρικό δρόμο. Η πρόσβαση γίνεται μέσω της Αργαλαστής.
Τρίκερι - παραλίες
Βρίσκονται στο νησάκι Παλιό Τρίκερι. Εδώ ξεχωρίζει το ακρογιάλι της Πράσινης Αμμου με τα κρυστάλλινα νερά (30 λεπτά από το λιμάνι). Το ίδιο όμορφο σκηνικό επαναλαμβάνεται στις παραλίες Αφέτκα (όπου δεσπόζει ένα παλιό και σήμερα εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο) και Άγιος Γεώργιος. Οι δυο θαυμάσιες αυτές ακρογιαλιές προσεγγίζονται επίσης από το μοναστήρι της Παναγίας με κατηφορικό μονοπάτι.  
Δυτικά από το λιμανάκι του Αϊ-Γιάννη με περπάτημα περίπου 30 λεπτών, θα βρεθείτε στην παραλία της Αγίας Σοφίας. Στην απέναντι ακτή, θα απολαύσετε τη βοτσαλωτή ακρογιαλιά του Αλογόπορου. Ερχόμενοι από Μηλίνα θα δείτε από ψηλά το "θαύμα" της Τζάστενης. Είναι δύσκολο να αντισταθείτε στη γοητεία αυτής της μοναδικής θαλασσινής γωνιάς και να μην τολμήσετε μια βουτιά στα λαχταριστά νερά της.  

Χαρτης '' Πηλιο Παγασητικος ''




      



Πήλιο & Παγασητικός - Παραλίες!!!

Πηλιο παραλια ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΣ

ΠΗΛΙΟΡΙΤΙΚΟ ΣΠΙΤΙ '' ΘΟΛΟΣ ΣΕ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ''


ΠΑΡΑΛΙΑ '' ΜΟΡΤΙΑΣ ''



ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ ΠΗΛΙΟ - '' ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ''